Dobro došli na Psihologiziranje. Na ovom blogu možete pronaći tekstove iz različitih oblasti psihologije. On nema za cilj da daje sveobuhvatne odgovore na bilo koju temu. Zamišljen je, pre svega, kao mesto na kome će se popularizovati psihološke nauke i davati odgovori na najčešće zablude koje ljudi imaju kada je psihologija u pitanju, ali i neke druge oblasti koje se bave psihološkim prostorom pojedinaca.
Ukoliko vam tekstovi otvore nova pitanja, nove nedoumice, slobodno pišite. Takođe, možete dati predlog teme koju biste voleli da vidite među tekstovima.

субота, 16. април 2011.

ŠTA (NI)JE PROFESIONALNA ORIJENTACIJA


Iako je sam naziv profesionalne orijentacije (ili PO) poznat, često nije sasvim jasno na šta se on zaista odnosi. 

Cilj ovog teksta je da predstavi, najuopštenije, proces profesionalne orijentacije.

Kome je namenjena profesionalna orijentacija
Profesionalna orijentacija je namenjena svima koji se nalaze na nekakvoj profesionalnoj prekretnici, odnosno u trenutku kada bi trebalo da donesu odluku o tome čime će se u budućnosti baviti. Logično je da se onda PO, pre svega, tiče učenika 8. kao i završnih razreda srednjih škola i gimnazija. Za PO takođe mogu biti zainteresovani i odrasli koji žele da promene fakultet, a ako su pak diplomirali, njima PO može biti značajna ukoliko na primer žele da se prekvalifikuju, upišu neke nove studije. Ova grupa kandidata je, očekivano, najmanja. Novu grupu zainteresovanu za PO, dobili smo reformom visokog obrazovanja, a to su studenti koji završavaju osnovne i žele da upišu master studije.

Iz čega se sastoji
Posmatrano po susretima, PO se obično može podeliti na dva dela. Prilikom prvog susreta sa psihologom, kandidat rešava testove koji su za njegov uzrast i potencijalno zanimanje relevantni. Drugi susret je rezervisan za opsežan intervju o željama samog kandidata kada je izbor zanimanja u pitanju, njegovim radnim navikama, porodičnom miljeu, postignućima u prethodnim godinama školovanja, teškoćama koje je imao... Slika se konačno upotpunjuje tumačenjem rezultata sa testova.
Testovi se, kako smo već spomenuli, razlikuju u zavisnosti od uzrasta ali nekada i od samog zanimanja koje je u fokusu interesovanja. Ipak, postoje i sličnosti, bez obzira na uzrast, a one se odnose na tip testova koji se zadaju – testovi sposobnosti, testovi ličnosti i testovi koji ispituju profesionalna interesovanja.  

Ko donosi odluku
Kandidati često dođu na PO sa nerealnim očekivanjima. Dešava se da očekuju da će im psiholog dati gotovo rešenje, zapravo, odlučiti umesto njih samih. PO je osmišljena kao dodatni izvor informacija svim učenicima, studentima i odraslima kojima predstoji donošenje odluke o budućem zanimanju. S obzirom na to da je odluka vrlo značajna, jasno je da je i veoma kompleksna. Kandidati uzimaju u obzir razne informacije – o programima školovanja, reputaciji škola / fakulteta, mogućnosti zaposlenja... Informacije sa PO bi samo trebalo da upotpune taj mozaik kako bi se dobila celovita slika i lakše donela odluka. Dakle, odluku ne donose psiholozi, već sami kandidati. Psiholozi su tu da protumače testove, pruže podršku, rasvetle neke izbore kandidata sa drugačijih aspekata, koje oni sami nisu uzimali u obzir, konačno da pomognu kandidatu da shvati da li ide u pravom smeru kada je izbor zanimanja u pitanju.
Korišćenjem informacija sa profesionalne orijentacije, te adekvatnim izborom škola, povećavamo zadovoljstvo tokom školovanja, a pretpostavlja se i tokom obavljanja samog posla.

Нема коментара:

Постави коментар